Neva Masqueradea on esitelty hypoallergeeniseksi roduksi,kuten myös siperiakissoja, joilta puuttuisi Fel d1 proteiini (pääallergeeni).Mutta tutkimusten mukaan ei puutu,allergeenin taso vain vaihtelee.
Proteiineja löytyy kissan ihon hilseestä,syljestä ja virtsasta. Kissoilla on muitakin allergeenejä jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion jollekin henkilölle mutta toiselle ei.
Yhdessä tutkimuksessa(,420 kissaa),puolella tutkituista oli alhaisemmat Fel d1 tasot, 15% poikkeuksellisen matala

Luonteeltaan nevat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajaansa,suukottelevat,kehräävät.. Neva on kotona läsnä joka paikassa ja herkästi tarjoaa seuraansa. Rotu on kuitenkin tietyllä tavalla myös herkkävaistoinen, Neva on jopa hieman koiramainen rotu ja tulee yleensä hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Nämä kissat rakastavat kaikenlaisia leikkejä ja monet noutavat mielellään tavaroita. Pallot ja pienet hiiret niiden mielestä parhaita leluja. Uros on usein rauhallinen ja on lempeä sylivauva, naaras on aktiivisempi ja leikkisämpi.Nevat myös pitävät ulkoilusta, valjaissa pihalla, pikku lenkeillä metsässä.Ulkotarhoissa on mukava seurata pihan elämää myös talvella,pikku pakkanen ei haittaa talvella ulkoilua.


Neva Masquerade on hitaasti kehittyvä rotu.Terveystilanne on hyvä ja jalostukseen käytettäviltä kissoilta ultrataan HCM ja PKD.Tietenkin otetaan myös FeLV,FIV ja veriryhmä.Vuosina 2010- 2019 oli rekisteröinty suomessa yhteensä 382 nevaa.


Neva Masquerade on siperiankissan sisarrotu.FIFE hyväksyi sen omaksi rodukseen 2010.
Siperiankissan historia juontuu 1600- luvulle kylmään Siperiaan .Rodun levitessä venäjällä sen uskotaan aikanaan sekoittuneen siamilaiseen ja/tai pyhään pirmaan.
Nevan rotustandardi on sama kuin siperiankissan lukuun ottamatta silmien ja turkin väritystä.
Naamiovariantteja alettiin nimittään Neva- joen mukaisesti ja Masquerade nimitys tuli "maskista". Nevalla, kuten naamiokissoilla aina, on siniset silmät ja "pointit" eli kehon "kylmemmät" alueet alueet ( naama,korvat,häntä ja jalat) ovat kontrastissa muun ruumiin kanssa.

Turkki on kolmikerroksinen,tuuhea,keskipitkä ja hieman karhea.Hyvin kehittyneet rintamus,kauluri ja polvihousut.Kesäturkki on huomauttavasti lyhempi kuin talvi.Nevalla hyväksytyt värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme ja kilpikonna, sekä näiden hopea- ja golden-muunnokset. Nevoja on yksivärisiä kuviottomia ja kuviollisia tabbyja, valkoisella tai ilman. Pennut syntyvät aina valkoisina.Turkki pysyy kunnossa harjaamalla/kampaamalla kerran pari viikossa ja pesu tarpeen mukaan, karvan vaihtuessa kannattaa useammasti.